Een vriend met een chronische ziekte uitnodigen: hoe pak je dat aan?

vriend_chronisch_ziek

Photo: Unsplash – Kevin Curtis

Je hebt een vriend of vriendin met een chronische ziekte en wil natuurlijk graag leuke dingen met hem/haar doen. Het is dan lastig dat de plannen vaak niet door kunnen gaan of aangepast moeten worden. Hoe onderhoud je het contact als je vriend of vriendin nauwelijks energie heeft om af te spreken? En hoe pak je het aan op een manier die voor jullie allebei werkt?

Als chronisch zieke merk ik vaak dat mensen voorzichtig met me zijn. Ze willen me niet belasten, want ze willen graag dat het goed met me gaat. Ik vind dat niet altijd nodig. Een uitnodiging doet me heel goed! Ik vind het een fijn gevoel dat ik niet vergeten word en dat mijn vrienden iets met me willen ondernemen. Het is aan mij om nee te zeggen als het teveel is, en om eventueel met een tegenvoorstel te komen. Want als ik altijd nee blijf zeggen en ook niet communiceer over hoe het wél zou kunnen, dan is het logisch dat mensen op een gegeven moment stoppen met me te vragen. Dat begrijp ik ook wel.

vriend

Photo: Unsplas – Hannah Rodrigo

TIPS om een vriend met een chronische ziekte uitnodigen:

  1. Verplaats je in de ander door te bedenken hoeveel impact een afspraak of een feestje moet hebben als het soms al moeite kost om op te staan en aan te kleden. Het is niet alleen de lichamelijke inspanning, maar ook de mentale inspanning van een gesprek houden, de omgevingsprikkels, de reistijd, enzovoort.
  2. Als je iemand uitnodigt kun je vragen wat je kunt doen om het zo comfortabel mogelijk te maken voor diegene. Is er bijvoorbeeld een kamer nodig om zich af te kunnen zonderen? Of is de plek waar jullie naartoe gaan extra belangrijk (rustige omgeving, buiten of juist binnen)? Laat weten dat niks raar is en dat je mee zal denken over wat er nodig is als het tijdens de afspraak niet goed gaat.
  3. Als diegene af moet zeggen: vat het niet persoonlijk op! Je vriend had ook liever gewoon een leuke activiteit willen doen in plaats van in zijn/haar eentje ziek op bed te liggen. Laat weten dat je begrijpt waarom hij/zij afzegt en dat je het jammer vindt, maar dat er wel weer nieuwe mogelijkheden komen.
  4. Geef ook aan wat jouw behoeften zijn. Dat jij gezond bent betekent niet dat je jezelf altijd weg moet cijferen. Idealiter overleggen jullie om tot een afspraak te komen die voor jullie allebei prettig is.
  5. Afspreken of op een feestje komen kan soms teveel zijn, maar gelukkig hebben we tegenwoordig technologie om dat op te lossen! Misschien kost bellen, videobellen of chatten minder energie? Spreek elkaar dan vaker op die manier in plaats van face-to-face.

    vriend_telefoon

    Photo: Unsplash – Ugur Akdemir

Hoe reageer je als je vriend/vriendin af moet zeggen?

Je mag best zeggen dat je het jammer vindt dat je vriend of vriendin niet kan komen. Dat je graag tijd had willen doorbrengen met diegene. Dat is jouw gevoel, dus dat mag je gewoon benoemen. Misschien is het net na de afzegging niet het beste moment om over een nieuwe afspraak te beginnen, omdat je vriend of vriendin niet voor niks af moest zeggen. Je kunt wel zeggen: ‘Laten we als je je weer beter voelt even kijken of we iets nieuws kunnen plannen.’ Dat het nu niet kan betekent niet dat het nooit kan. Een chronische ziekte is nou eenmaal onvoorspelbaar. Het kan slechter gaan, maar het kan ook een periode beter gaan. Misschien is het dan wel mogelijk om tot een afspraak te komen.

Dit artikel is geschreven door Anne. Anne blogt op haar eigen site a-typist.nl over haar leven met autisme en chronische migraine.
Hartelijk dank voor je support Anne!