Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

orthomoleculaire geneeskunde

Photo: Pixabay by Herney

Orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve behandelwijze waar een arts op cel- en molecuulniveau naar de toestand van je gezondheid kijkt. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt er gewerkt met stoffen die bekend zijn voor het lichaam en wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam aangewakkerd. Met deze orthomoleculaire therapie zijn schades aan het lichaam zeldzaam. Vaak vult de orthomoleculaire behandeling de reguliere behandeling aan. We spreken dan ook van complementaire geneeskunde.

fruit

Photo: Stocksnap

Een orthomoleculaire arts behandelt klachten met behulp van aanpassingen in voeding, supplementen en met therapie. Door middel van onze dagelijkse voeding kan het lichaam worden opgebouwd. Daarnaast zorgt onze dagelijkse voeding voor versterking én het onderhoud van ons lichaam. Naast voeding hebben we tegenwoordig extra supplementen nodig omdat de benodigde micronutriënten niet meer afdoende voorkomen in onze dagelijkse voeding.

“ Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”. – Hippocrates (460-370 v. Chr.)

Mijn ervaringen met orthomoleculaire geneeskunde

Tijdens een intakegesprek wordt er vaak een levend bloedanalyse (LBA) gedaan. Hieruit kan de arts al veel uit opmaken. Bij een LBA wordt een druppel bloed onder een microscoop bekeken. Het is wel heel bijzonder om je eigen bloed zo uitvergroot te zien. Bij mij kwam uit dit eerste onderzoek direct naar voren dat ik te maken had met een ernstig vitamine B12 te kort. Door dit ernstig te kort werd mij aangeraden om een uitgebreid bloedonderzoek te laten doen, of ik naast vitamine B12 nog meer tekorten had.

Je kunt te maken hebben met diverse gezondheidsklachten, welke je bespreekbaar kunt maken tijdens het bezoek aan de orthomoleculaire arts. Door mijn klachten met haar te delen, werd mij gewezen op het niet goed functioneren van mijn maagdarmstelsel. Hiervoor kon ik mijn ontlasting laten onderzoeken.

vitamines

Photo: Pixabay by naturalpastels

Vitamine B12

Na dit eerste consult kreeg ik direct sterke vitamine B12 smelttabletten mee. Deze heb ik dagelijks moeten innemen, in combinatie met een foliumzuur smelttablet voor een betere opname van de vitamine B12. Uit de verdere bloed- en ontlastingsonderzoeken is gebleken dat mijn darmconditie slecht is. Hierdoor is mijn weerstand ook slecht, wist je dat 80% van je weerstand afkomstig is vanuit je darmen?

Mijn slechte darmconditie zou kunnen komen door jarenlang gebruik van antibiotica. Belangrijk voor de gezondheid is het herstel van de balans van deze darmbacteriën. Doordat de darmen niet goed functioneren, kunnen voedingsstoffen ook niet goed worden opgenomen. Het verdere bloedonderzoek wees uit dat ik, naast een tekort aan vitamine B12, ook een tekort had aan vitamine D, andere B-vitamines, magnesium en dat mijn schildklier iets te traag werkt. Daarnaast kwam er ook nog een intolerantie van exorfinen* naar boven.

Tijdens de vervolgafspraken wordt het bloed steeds vergeleken. In mijn bloeduitslagen zag je iedere keer een duidelijk, positief, verschil. De supplementen doen dus echt hun werk! Tijdens verdere behandelingen werd de focus gelegd op ontgiften en het in balans krijgen van mijn darmflora.

Lichamelijke verbetering

Ik voel me nu een stuk beter dan een half jaar geleden, voordat ik met de behandelingen begon. In die tijd was ik elke dag doodmoe, iets waar ik maar niet doorheen kwam. Ik at gezond, nam voldoende slaap tot me, alleen dit alles hielp maar niet.

Op internet ging ik op zoek naar behandelingen die mij eventueel wel kunnen helpen. Openstaan voor alternatieve vormen van geneeskunde is daarbij wel een must. Al een paar weken na inname van de supplementen merkte ik verschil in mijn energiehuishouding. Ik voelde mijn energie toenemen, alsof mijn motortje weer van binnen was gaan draaien. Al met al voel ik me nu een stuk beter, dan voordat ik aan de behandelingen begon.

Ik ben tevreden met de behaalde resultaten en wil mijn positieve ervaringen met de orthomoleculaire geneeskunde graag met jullie delen.

Dit artikel is geschreven door Nayana. Hartelijk dank voor je support Nayana! 

Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de alternatieve geneeskunde. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt doorgaans een deel van de kosten vergoed, maar kijk dit goed na bij je eigen zorgverzekering. De kosten van de onderzoeken en supplementen zijn wel voor eigen rekening. Dit kostenplaatje is wel een afweging voordat je begint aan een dergelijke behandeling.


*Exorfinen (opiaatachte voedingsstoffen) zitten in gluten, melk, soja en spinazie.