Midcarpale instabiliteit, een onbekende aandoening

Midcarpale instabiliteit betekent instabiliteit van de handwortelbeentjes. De pezen stabiliseren de pols. Zij lopen rondom de pols en gaan over in spieren ter plaatse van de onderarm. Bij beweging van de pols volgen de acht handwortelbeentjes onderling een vast patroon. Wanneer de ligamenten
(bandjes) zwakker worden of qua aanleg te lang zijn, raakt dit vaste patroon verstoord. (Of na een operatie, breuk, overbelasting) We noemen dit midcarpale instabiliteit. Het geeft pijnklachten ter plaatse van de handwortelbeentjes aan de rugzijde van de hand. De hand is minder belastbaar en heeft een verminderde kracht. Bij bewegingen kun je een klik voelen. Ook kun je het idee hebben dat je pols blokkeert.

Bron: Xpert Clinc. Meer over midcarpale instabiliteit leest u op de website van Xpert clinic.

Midcarpale instabiliteit

Deze veelal chronische aandoening is vaak nog niet bekend bij fysiotherapeuten en zelfs niet bij huisartsen. Vroeger werd het in de vergaarbak van RSI gegooid. En omdat je aan de buitenkant meestal niets ziet wordt het vaak niet erkend of begrepen. Hierdoor heb ik persoonlijk veel problemen gehad met bedrijfsartsen en keuringsartsen en voelde me totaal niet serieus genomen.

Nu, 15 jaar later (na vijf jaar klachtenvrij), kreeg ik na een duimoperatie opnieuw mijn oude
polsklachten terug. Van mijn handchirurg heb ik nu eindelijk een gedegen diagnose gekregen waardoor enkele maanden geleden mijn huidige bedrijfsarts mij wel serieus nam en mij alle tijd gaf om weer te herstellen.

Symptomen:

  • Pijn en vaak stijfheid (soms ook zwelling) waardoor er beperkingen kunnen ontstaan bij alledaagse dingen, zoals zelfverzorging (nagels knippen, haar wassen, flossen) afwassen, koken (snijden, schrappen, roeren enzovoort), maar ook typen, muis klikken, schrijven, dingen oppakken etc.
  • Met name de fijne motoriek geeft problemen, maar ook zware dingen tillen of duwen.

Als je dit soort klachten hebt, is mijn advies: zorg dat een echte handchirurg ernaar kijkt! Die zal je verwijzen naar hand-en ergotherapeuten, die je eventueel braces aan kan meten en oefeningen geven, en je begeleiden in het zorgvuldig opbouwen van die oefeningen (er is namelijk altijd gevaar van overbelasting). Alleen in zeer ernstige gevallen, en wanneer therapie niet meer werkt is een operatie mogelijk, maar goede resultaten zijn niet te garanderen en vaak tijdelijk.

Voor mij was het een verademing dat ik eindelijk begrepen werd en, nog veel belangrijker, ik heel veel handvatten heb gekregen om met deze aandoening om te gaan: stabiele positie van de pols tijdens handelingen, wat je beter wel en niet kunt doen, oefenen en langzaam opbouwen, luisteren naar je lichaam enzovoort. Mijn klachten zijn inmiddels al veel minder geworden, en ik hoop dat ik op deze manier ervoor kan zorgen dat ze helemaal verdwijnen niet meer terugkomen.

Spraakherkenning bij midcarpale instabiliteit

Tekst opmaken door middel van spraakherkenning

Ook op de computer werken kan dus klachten geven: de muis bedienen en typen. Wanneer de klachten langdurig aangehouden zou je de aanschaf van een spraakherkenningsprogramma kunnen overwegen.

Al zeker acht jaar geleden heb ik om die reden zo’n programma aangeschaft. Je moet er wel tijd in investeren om het gebruik ervan onder de knie te krijgen en het programma laten aanpassen aan jouw manier van spreken (commando’s leren/nauwkeurigheid verbeteren), maar dan is het echt een uitkomst.

Sinds kort heb ik een nieuwe versie van Dragon Naturally Speaking op mijn laptop en die vind ik echt fantastisch. Je kunt er mee in het hele Office-pakket werken, Windows en op internet (met name Google Chrome). Tegenwoordig kun je op normale snelheid spreken en de tekst verschijnt op het scherm. Je kunt een headset gebruiken, maar ook in het microfoontje van je laptop spreken, dat werkt net zo goed (op normale afstand, ongeveer 40 cm).

Dit artikel is tot stand gekomen door het gebruik van een spraakherkenningsprogramma en is geschreven door Anita. Hartelijk dank voor deze bijdrage Anita!