Gehandicaptenparkeerkaart

gehandicaptenparkeerplaats

Photo: Pixabay by paulbr75

Vandaag wil Jeroen zijn opgedane expertise met jullie delen over het onderwerp (eigen) vervoer. Wanneer we te maken krijgen met een chronische ziekte, kan onszelf blijven vervoeren een belangrijk iets zijn. Dit keer bespreken we de gehandicaptenparkeerkaart met je. Want waarom en welke kaart kun je aanvragen?

Gehandicaptenparkeerkaart

We beginnen bij het begin. Er zijn twee soorten gehandicaptenparkeerkaarten; een bestuurderskaart en een passagierskaart. De bestuurderskaart is persoonsgebonden en je moet in het bezit zijn van een rijbewijs, op de kaart staat de hoofdletter B vermeld. De passagierskaart is ook persoonsgebonden, op deze kaart staat de hoofdletter P.
 Je hebt dus geen rijbewijs, maar de chauffeur met wie je meerijdt kan de auto wel parkeren op een invalideplaats dankzij de kaart.

gehandicaptenparkeerkaart

Photo: Gemeente Voorleusden

Op de vraag waarom je een Europese gehandicaptenkaart wilt aanvragen kan ik heel duidelijk zijn. Deze kaarten zijn er voor mensen die niet meer dan honderd meter kunnen lopen en/of gebruik maken van krukken, rolstoelen enzovoorts.

Wat kost zoiets wel niet?

De gemeente brengt kosten in rekening, dit verschilt per gemeente. De kaart zelf is vijf jaar geldig en moet na deze periode weer verlengd worden.
 Ik raad iedereen aan om de verloopdatum van je kaart goed in de gaten te houden.

Waar kan ik parkeren met de kaart?

gehandicaptenparkeerplaats

Photo: Gratistheorie.nl

Met een gehandicaptenparkeerkaart* mag je op drie soorten gehandicaptenparkeerplaatsen je auto parkeren. Een algemene gehandicaptenparkeerplaats, een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken (alleen het voertuig met desbetreffend kenteken mag hier staan) en een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding.

Daarnaast mag je parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Ook kun je soms gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Op sommige parkeerplaatsen dien je wel een parkeerschijf gebruiken.

Bovendien kan je ook met de parkeerkaart parkeren in de EU landen. 
Je kunt dan een verklaring uitprinten in de desbetreffende taal en die bij je parkeerkaart liggen.

* Tip van Yvonne: Voor de gemeente Rotterdam bestaat er een stadbrede parkeervergunning. Met een stadsbrede parkeervergunning voor gehandicapten hoef je niet meer te betalen bij een parkeerautomaat of met 06-parkeren en betaal je een sterk gereduceerd tarief. 
Het kan handig zijn om na te gaan of jouw gemeente ook een stadbrede parkeervergunning voor gehandicapten verstrekt.

Hoe vraag ik zo’n kaart aan?

De kaart vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Er zal een afspraak bij een keuringsarts gaan plaatsvinden die bekijkt of je wel aan de eisen voldoet.

Na vijf jaar kan er wederom een keuring plaatsvinden, maar als je situatie niet veranderd is, dan is deze keuring niet meer nodig. Bijvoorbeeld voor mensen die, net als ik, met MS te kampen hebben. Hun situatie zal niet zo snel verbeteren…

Extra tip: Ik raad elke chronisch zieke aan om voor dit soort zaken een goede ergotherapeut te zoeken.
De ergo heeft namelijk meestal korte/directe lijntjes met de gemeente waardoor zulke aanvragen veel soepeler verlopen. Denk na het aanvragen van je parkeerkaart ook aan het beschermen van je parkeerkaart door middel van een kaartkluis.

Dit artikel is geschreven door Jeroen, hartelijk dank voor je bijdrage Jeroen! We kijken uit naar je volgende artikelen over de regiotaxi en Valys!