Festivals bezoeken met een chronische ziekte, 10 tips!

Unsplash-festival

Photo: Unsplash, Aranxa Esteve.

H

eerlijk, het zonnetje schijnt af en toe weer en het festivalseizoen is officieel weer begonnen.
Ik heb enige ervaring met het bezoeken van festivals en met een chronische ziekte weet ik dan ook hoe moeilijk het is om je echt goed voor te bereiden op een dagje festival.

Als je een chronische ziekte hebt is het extra belangrijk om tijd te besteden aan dingen die je gelukkig maken of meer energie geven, in plaats van de verplichte dingen waarvoor je je energie vaak verbruikt. Een ding dat mij gelukkig maakt: is het bezoeken van een festival. Maar hoe bezoek je een festival als je een chronische ziekte hebt? En waar moet je allemaal op letten? Dat lees je in dit korte artikel.

  1. Bestel je kaartje vèr van tevoren (Earlybird) om kosten bij last minute afzeggen te voorkomen.

Stel het is de dag van het festival, maar je voelt je opeens helemaal niet lekker. Het liefste zeg je het dagje festival af, maar je hebt een heel duur kaartje gekocht waardoor je jezelf verplicht voelt om toch te gaan, niet zo slim dus. Als je een Earlybird kaartje koopt, net na aankondiging van het festival, dan voorkom je hoge kosten als je toch besluit om niet te gaan. Deze tickets zijn vaak de helft goedkoper dan de tickets die last minute te koop zijn. Toch te ziek om te gaan? Of een duur kaartje gekocht? Verkoop je kaartje dan via Ticketswap.nl en ga vooral niet bij de pakken neer zitten, er zijn namelijk nog veel meer festivals die je deze zomer kunt bijwonen!

  1. Denk goed na over je vervoer naar het festival.

In grote steden zijn festivals vaak goed per tram of per metro te bereiken. Maar ook het reizen met het openbaar vervoer kan je veel energie kosten (druk, lawaai, feestende jongeren, weinig zitplek). Ook kun je met het openbaar vervoer vaak niet meteen weg bij het festival als je je niet oké voelt, dus zorg er altijd voor dat je iemand met een auto achter de hand hebt, die je kan ophalen als het echt niet meer gaat om zelfstandig te reizen.

  1. Bezoek een festival altijd samen met iemand of in een groepje.

Op een festival hoeft niet iedereen te weten dat je een chronische ziekte hebt. Stel je gaat met een groepje, zorg er dan wel voor dat tenminste iemand in het groepje op de hoogte is van de chronische ziekte of aandoening die jij hebt. Bespreek kort voor het festival nog even met diegene wat er met je is, wat je nodig hebt om een leuke dag te hebben en hoe hij of zij je zou kunnen helpen als je ergens last van krijgt. Zo kun je hem of haar aantikken op het festival als het even niet gaat en kan hij of zij rustig met je mee lopen naar een rustig gedeelte om samen even uit te rusten. Vaak vinden echte vrienden het helemaal niet erg om je te helpen, zodat ook jij een leuke dag hebt op een festival! Maak het alleen wel bespreekbaar!

  1. Neem altijd medicijnen en een medicatielijst mee.

Je weet nooit hoe je je gaat voelen op een festival. Zorg er daarom voor dat je een klein tasje met medicijnen meeneemt. Om goed door de beveiliging van een festival heen te komen en niet te lang te hoeven wachten om binnen te komen, is het handig om bij je apotheek een medicatielijst op te vragen. Dit is een officiële lijst waar alle medicijnen op staan die jij momenteel gebruikt. Zo kan de beveiliging op het desbetreffende festival meteen zien dat je recht hebt om die medicijnen bij je te dragen.

  1. Neem altijd je paspoort of ID kaart en zorgverzekeringspas mee naar het festival en bewaar deze op een logische snel vindbare plek.

Als we uitgaan van de ergste situatie, dan kan het zijn dat je out gaat op een festival. Dit kan door verschillende omstandigheden komen als je ziek bent, bijvoorbeeld: te weinig drinken, te veel prikkels, te weinig gegeten en vermoeidheid. Je blijft tenslotte iemand met een chronische ziekte. Dus zorg er altijd voor dat als er iets met je gebeurt, mensen meteen je identiteit kunnen achterhalen en een nummer kunnen vinden waarnaar ze het beste kunnen bellen.

  1. Neem een aantal pakjes zakdoekjes mee.

Zakdoekjes? Huh? Ik ben toch niet verkouden?

Nee, daarom zeg ik het ook niet, haha. De hygiëne rond een festival en rond de toiletten op een festival is vaak ver te zoeken. Maar je blijft een chronische ziekte hebben, daardoor beschik je vaak over een lagere weerstand. Het is dan ook extra belangrijk om rustig de tijd te nemen om naar de wc of de Dixie te gaan op een festival. Laat je niet beïnvloeden door wachtrijen voor de Dixie, probeer goed je blaas te legen, om zo verdere ongelukjes te voorkomen. De zakdoekjes kun je vervolgens gebruiken om op de bril te leggen, de deur te openen, jezelf af te vegen na het plassen en voor overige dingen, aangezien er vaak geen toiletpapier is op festivals. Zorg er daarom ook voor dat je een aantal pakjes meeneemt. Je wilt nooit zonder zakdoekjes op een festival komen te zitten. Heb je een stoma of een darmaandoening? Zorg dan altijd dat je genoeg tijd en ruimte neemt om voor jezelf te zorgen, neem vochtige doekjes mee en extra benodigdheden om het zo makkelijk en plezierig mogelijk voor jezelf te maken!

  1. Draag een zonnebril of een pet.

Je hebt je helemaal ingesmeerd met zonnebrandcrème en je bent klaar voor het festival, denk je. Vergeet niet dat je ziek bent. De zon zorgt er niet alleen voor dat je geniet van het festival, maar zorgt ook voor extra prikkels. Een goede zonnebril en/of katoenen pet zorgen ervoor dat je méér kunt genieten van het festival, je niet met je ogen aan het knijpen bent en je hersenen niet overbelast raken van alle extra prikkels.

  1. Neem extra kleding mee.

Goed voor jezelf zorgen houdt in dat je rekening houdt met verschillende weersomstandigheden. Helaas koelt het ‘s avonds snel af en kan het zomaar gaan regenen in Nederland. Neem daarom altijd een extra trui mee en/of een dunne regenjas of poncho. Sowieso is het verstandig om oude schoenen aan te doen waar je lang op kunt lopen. Kies dus een paar die je vanaf nu gebruikt als festival schoen en vies mogen worden. Loop deze schoenen van tevoren goed in, om blaren te voorkomen. Voor extra warmte is het handig om thermosokken mee te nemen.

  1. Neem een oud mobieltje of een powerbank mee.

Smartphones zijn hartstikke leuk en handig, je kunt je hele dag vast leggen met je mobieltje, helaas zorgt dit er wel voor dat je batterij heel snel leeg is. Neem daarom een oud mobieltje met een simkaartje mee of een opgeladen powerbank zodat je bereikbaar bent of iemand kunt bereiken als het niet goed met je gaat.

  1. Plan de dagen voor en na een festivalbezoek zo min mogelijk.

Vergis je niet, een festival bezoeken is zelfs voor een gezond persoon vermoeiend, laat staan voor iemand met een chronische ziekte. Probeer daarom de dagen na het festival (minimaal 2 dagen) vrij te houden van afspraken, en rust vooral zolang uit als jij denkt dat je nodig hebt.

Zijn al deze tips een piece of cake voor jou? En pas jij deze allang toe wanneer je een festival bezoekt? Misschien ben je dan klaar om een festival van meerdere dagen, waar je overnacht, te proberen! Als er vraag naar is zal ik ook hier een artikel over schrijven!
Wietske Lutgendorff