Chronisch ziek zijn en de invloed daarvan op een relatie.

Relatie

Photo: Unsplash, by Andrew Welch.

Meestal als je op iemand verliefd wordt, bedenk je van tevoren niet dat er een mogelijkheid bestaat dat je chronisch ziek zou kunnen worden. Hooguit bespreek je met elkaar hoe mooi jullie toekomst wordt en hoeveel kinderen je samen zou willen. In wat voor huis je wilt gaan wonen en welke andere mooie toekomstplannen je samen nog hebt. Als je al in een relatie zit en je wordt toch chronisch ziek, wat dan??

De eerste fase tijdens het chronisch ziek worden bestaat vooral uit onzekerheid, onderzoeken, doktersbezoeken, gesprekken met artsen etc. Deze periode beleef je vaak in een soort roes. Je moet er doorheen en omdat er nog niets zeker is, houd je hoop. Misschien blijkt het allemaal wel mee te vallen en kun je straks gewoon weer verder met je leven zoals dat hiervoor ook was. Als blijkt dat er dan toch een diagnose wordt gesteld, dan moet je hier niet alleen als chronisch zieke iets mee, maar ook als stel, als partners, en dat gaat niet vanzelf.

chronisch ziek relatie

Photo: Unsplash, by Anete Lusina.

Werken voor relatie (net als ieder ander)

Praten, gesprekken voeren, acceptatie en aanvaarding van hulp, verdriet, pijn, onzekerheid, woede, frustratie…..alles komt voorbij. Vooraf weet je nooit hoe je daar samen op gaat reageren. Je hebt immers nooit eerder in zo een soort situatie gezeten en dit is niet wat je  had bedacht toen je met de relatie begon. Je oude toekomstplannen kun je overboord gooien. De vraag is dan natuurlijk of je samen weer nieuwe plannen op wilt bouwen en of je dat ook kunt. Soms is het zo dat je uit elkaar groeit, omdat een van de twee er niet mee om kan gaan, maar het kan ook voorkomen dat je relatie alleen maar sterker en hechter wordt.

Hoe dan ook, het is een feit dat het niet meer hetzelfde is als voordat je chronisch ziek wordt. Maar zoals het bij elke relatie zo is, kun je met hard werken en liefde voor elkaar heel ver komen! Blijf open en eerlijk naar elkaar toe over wat er in je hoofd omgaat en dan kun je alles bespreekbaar maken. Wie weet brengt het jullie wel veel dichter tot elkaar!

Dit artikel is geschreven door Paula, coach, trainer en schoolopleider VO. Daarnaast schrijft ze op haar eigen site over haar leven met de chronische ziektes MS en Lyme.
Hartelijk dank voor je support Paula!