Boek: ‘Tien onzichtbare jaren’ inspireert en motiveert tot het leven van je beste leven

Je bent je chronische ziekte niet, je hebt hem. Je bent zoveel meer.

Er zijn 1,5 miljoen chronisch zieken in Nederland. Dat zijn mensen die elke dag hun grenzen moeten verleggen en hun doelen moeten bijstellen. Lenneke Vente stond als succesvolle zakenvrouw midden in het leven toen bij haar neurosarcoïdose geconstateerd werd. Ze belandde in een compleet nieuwe wereld, die haar regelmatig verwonderde. Genoeg inspiratie voor een boek.  

Met ‘Tien onzichtbare jaren’ geeft Lenneke een kijkje in haar leven, waarin plots heel andere wetten gelden. Stukje voor stukje maakt zij voelbaar hoe het is wanneer je vertrouwde leven je langzaam ontglipt. Op bezielende wijze deelt ze haar inzichten om anderen te inspireren en te motiveren hun beste leven te leven. 

Overleven of je beste leven leven?

De weg van succesvolle zakenvrouw naar chronisch patiënt gaat niet zonder slag of stoot en blijkt een continu proces. Tijdens haar revalidatie komt de sterke wens naar boven om haar beste leven te leven in plaats van dagelijks te overleven.

Als nieuw word je misschien nooit meer…

In het boek neemt Lenneke Vente de lezer mee in haar zoektocht naar haar beste leven. Het boek gaat over alledaagse emoties en overpeinzingen. Over de ongetwijfeld herkenbare situaties, bloopers, schrijnende opmerkingen en vileine adviezen. En natuurlijk met handvatten en inzichten die inspireren om je beste leven te leven. Ze deelt enkele waardevolle lessen en schrijft altijd denkend vanuit mogelijkheden, met humor en wars van medelijden. Haar adagium ‘Als nieuw word je misschien nooit meer. Maar beter dan ooit behoort wel degelijk tot de mogelijkheden’, speelt een grote rol in haar leven en in dit boek. Klaagverhalen vind je niet in dit boek. Daar is het leven te kort voor”,aldus Lenneke.

Onzichtbaar

‘Tien onzichtbare jaren’ is dan ook een inspiratie voor iedereen die zijn beste leven wil leven: gezond of chronisch ziek. Lenneke: “Ik heb dit boek ook geschreven voor mensen, die iemand met een chronische ziekte in hun omgeving hebben. Veel klachten van deze patiënten zoals een verminderde belastbaarheid en vermoeidheid zijn vaak onzichtbaar aanwezig. Van de buitenkant zie je niets, maar aan de binnenkant gebeurt er van alles. Ik hoop dat dit boek ook meer begrip bij hen oplevert”.

Tien onzichtbare jaren

‘Tien onzichtbare jaren’ is uitgegeven in het kader van het veertigjarig jubileum van de sarcoïdosepatiëntenvereniging Sarcoidose.nl.  Alle opbrengsten van dit boek gaan dan ook naar Sarcoidose.nl.

Het boek is vanaf verkrijgbaar bij bol.com, bruna.nl en bij de betere boekhandel voor € 14,95. ISBN 978-90-9032115-8. 

Over Lenneke Vente

‘Tien jaar geleden’ veranderde het leven van Lenneke totaal. Midden in haar succesvolle bestaan met een topfunctie in het bedrijfsleven werd ze overvallen door de diagnose neurosarcoïdose. Een multisysteemziekte waarbij spontane ontstekingen in de hersenen voor uitvalsverschijnselen zorgden. Een heftig revalidatietraject volgde: strakke dagschema’s, diëten, meditatie, yoga, bezoeken aan reguliere en alternatieve artsen. Met enorme wilskracht en discipline leeft Lenneke nu haar beste leven, volgens haar adagium Als nieuw word je misschien nooit meer. Maar beter dan ooit behoort wel degelijk tot de mogelijkheden’Lenneke (1973) is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Amsterdam. Daarnaast is ze columniste en heeft ze haar eigen blog op www.pillenenprosecco.nl.

Over Sarcoïdose  

Sarcoïdose is een multisysteem ziekte waarbij spontaan ontstekingen in het lichaam ontstaan. Het is een heterogene ziekte waarvan de oorzaak nog onbekend is. De ziekte wordt gekenmerkt door de vorming van granulomen (ontstekingen) die vaak – maar niet altijd – gelokaliseerd zijn in de longen en het lymfesysteem. Sarcoïdose kan in bijna elk orgaan voorkomen. Hierdoor is het ziektebeeld zeer variabel en onvoorspelbaar. Er zijn ongeveer 10.000 patiënten met deze ziekte in Nederland. Voor meer informatie over sarcoïdose kun je kijken op www.sarcoidose.nl

Vorig artikelPASS magazine
Volgend artikelNieuw: Vlogs MSdeBaas
DELEN